A húsvéti készülődés sokunknak okoz fejtörést, hiszen minden évben előrukkolni valami újdonsággal –valljuk be- nem is olyan könnyű. A hagyományok ápolása mellett...
természetesen lehetőség van kreatív újdonságok és meghökkentő dolgok kipróbálására is, ami sokszor nem is olyan bonyolult, mint ahogyan első lépésben gondolnánk. De kezdjünk akkor bele és nézzük meg, mit lehet a húsvéti tojással elkövetni ahhoz, hogy a vendégeink és a családunk a csodájára járjanak!
Tojásformázók. A legegyszerűbb és közben a legmegdöbbentőbb dolog is, amit egy főt tojással el tudsz követni, ha más alakúra formázod. Ehhez már rengeteg olcsó eszköz áll rendelkezésedre, amit természetesen nem csak húsvétkor tudsz majd használni. A tojásformázók használata nagyon egyszerű! A megpucolt főtt tojást még melegen bele kell tenni, majd a formázót bezárni. Amint kihűl, –amit hidegvízzel fel lehet gyorsítani- a tojás formája tartósan átalakul. Így készíthetsz kocka alakú tojást, stílszerűen nyuszi fejet, virágot, szívet. Ha csak 1-1 db-ot használsz a hidegtálnál díszítésre, akkor is meglesz a hatás.
A kocka alakú tojásnál, vagy tojásszeleteknél pedig mindenki erősen gondolkodóba fog esni, hogy vajon milyen állat lehet az, amelyik ilyen csodára képes!
Héjnélküli tojásfőző. A tojásfőzés egyik legmacerásabb része a tojások pucolása. Ha sok tojást főzöl, akkor a pucolásukkal is megy az idő, pláne, ha nem vagy gyakorlott benne. Erre kínál kényelmes megoldást a héjnélküli tojásfőző készlet. A tojásokat törd fel, majd óvatosan, hogy ne folyjék szét a sárgája, öntsd a főző tartályba! Minden tartályba 1-1 tojás kerüljön! Az apró tartályokba óvatosan helyezd bele forró vízbe! A főzés itt egy picit tovább fog tartani, ugyanis nem zárt térben kell megkeményedniük. A hagyományos elkészítésű kemény tojás 12 percig fő, itt 15-18 percre lesz majd szükséged. Viszont a végeredmény több szempontból is érdekes lesz. Az egyik nagy előnye természetesen, hogy nem kell a pucolással
bíbelődnöd. A másik, hogy a tojások egyik vége lapos lesz, ami által nagyon jól kezelhetővé válik a tányéron, vagy a hidegtálon. Amiről nem beszéltünk még, hogy mivel nem a héjában főzzük, így a főzőlén keresztül tudjuk előre ízesíteni, sőt színezni is. Főzheted a sonka kövesztéséhez használd lében, ami Isteni zamatokat ad neki. Az ecetes-sós lében főzve igazán pikáns íz kapsz, ha pedig szója szósszal főzöd, akkor egzotikus íz világot lehet elérni és még egy halvány barna színt is kaphatsz. Tehetsz mellé megmosott, megtisztított lilahagyma héjat, amitől szép pirosas-rózsaszín színt kap. Egy kis darab szeletelt céklával együtt főzve már erőteljes piros színt tudsz elérni.
Szivárványos húsvéti tojások. Amennyiben vállalkozó kedvű vagy, akkor ezt mindenképpen próbáld ki! Első lépésben szükséged lesz néhány formára, de ha nem találsz műanyag tojásokat, akkor te magad is előállíthatod. Szükséged lesz még színes, édes zselatinokra, valamint egy vastag műanyag fecskendőre, vagy egy pálinka tölcsérre. A tojás egyik végére tűvel szúrj egy apró lukat, a másik végére azonban már egy kb. 2-3mm-es lukat kell készítened. A tojások tartalmát az apró lukat megfújva ürítsd ki, majd forró vízben jól
öblítsd ki a tojáshéjakat, ugyanis ezt használjuk majd formáknak. Ezt követően folyamatosan főznöd kell a színes zselatinokat. Erős, karakteres színeket válassz, legyen benne piros, sárga, fehér, kék, zöld. Ha nem kapsz színes zselatinokat, akkor gyümölcsökkel, gyümölcsszörpökkel tudod színezni és ízesíteni is egyben. Ha felfőzted a zselatinokat, akkor arra vigyázz, hogy melegen tudsz vele dolgozni! A tojáshéjakat állítsd bele egy-egy tojástartóba, majd a nagyobb lukon keresztül tölts bele óvatosan rétegeket a
színes zselatinokból! Minden réteg betöltése után várj legalább 5-6 percet, hogy ki tudjon az előző annyira hűlni, hogy a következő rá kerüljön és ne elkeveredjen vele. Kis adagokban főzd a zselatinokat és addig csináld, amíg meg nem telnek a tojások. A tojásokat a tojástartókkal együtt tedd be a hűtőbe! Adj nekik pár órát, hogy rendesen megkocsonyásodjon a tartalmuk! Néhány óra múlva már hámozhatod is őket! Édes és színes vendégváróként díszítheted vele az asztalod! Csodájára fog járni még a szomszéd falu is!