A meghitt karácsonyi pillanatokhoz tartozik, amikor a...
család apraja-nagyja szentestén leül a szépen megterített asztalhoz és együtt elfogyasztják az ünnepi vacsorát. Viszont, ahhoz, hogy eljussunk ehhez a pillanathoz már akár napokkal előbb megelevenedik a konyha és mindenki kiveszi a részét az előkészületekből. A gyerekekre bízhatjuk süteményekhez szükséges dió, alma megpucolását, elkészíthetik az asztaldíszeket, becsomagolhatják a nagyszülők ajándékait, segíthetnek apának a fényfüzérek felrakásánál és a karácsonyfa díszítésénél. Így anyunak több ideje és energiája maradhat az ünnepi menü összeállítására és elkészítésére. Az hogy, milyen ételek kerülnek az asztalra az utóbbi években egyre inkább változik. A legtöbben még mindig a hagyományos halászlé, töltött káposzta, rántott hal, sült pulyka, bejgli, mákos guba, kalács, mézeskalács menüsort készítik el. Nagy segítséget jelenthet, ha olyan eszközöket, kiegészítőket használunk, amelyekkel megkönnyítjük a konyhai munkákat. Ilyenek például a különböző alakú süteménykiszúrók, tortaszeletelők, amelyekkel pillanatok alatt szabályos szeleteket vághatunk az ünnepi tortából; sütőlapok, amelyeken nem ég oda a pulyka, tésztaszűrők, ezt használva, nem kell félnünk, hogy a tészta vízének leöntésekor kifolyik a tészta is a lábosból; mintás sodrófák, sütipecsétek, amelyekkel vidám figurákat varázsolhatunk az asztalra. A konyhában megspórolt időt pedig szintén szeretteinkre fordíthatjuk, így téve még boldogabbá az ünnepeket.