Az interneten nemrégiben belefutottam egy rég nem látott „ismerősbe” a rózsafánkba . Régi, gyerekkori emlékek villantak be rögtön. Nagymamám...
sütött nekünk hajdanán ilyen fánkkülönlegességet, amikor a nyári szünetben nála nyaraltunk a húgommal. Volt neki egy fémből készült virágformája, amit még ő is az édesanyjától örökölt és azzal gyártotta a fánkokat. Emlékszem, hogy a testvéremmel szájtátva bámultuk, ahogy egymás után egy számunkra különösnek tűnő módszerrel készíti el a rózsákat. Először felmelegített egy lábosban olajat. Majd úgy ellenőrizte, hogy kellően forró az olaj, hogy belecseppentett egy cseppet az elkészített tésztából. Ha az elkezdett sercegni, akkor behelyezte a sütőformát az olajba. Ha az is átmelegedett, akkor az pedig egy palacsintatésztaszerű anyagba mártotta bele néhány másodpercre majd vissza az olajba és pár perc múlva készen is volt a finom fánk. Bőven megporcukrozta és házi baracklekvárral megkenve befaltuk az összeset. Már rég feledésbe merült volna az egész, ha nem látok meg egy videót a minap, amelyen vígan sütik ezeket a finomságokat. Fel is hívtam a nagyit és megkértem, hogy írja le a fánk receptjét, hogy én is elkészíthessem.
A recept a következő kb. 20 db rózsafánk elkészítéséhez:
Hozzávalók: 0,5 l tej, 6 db tojás, 5 evőkanál cukor, 1 csipet só, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 30 dkg finomliszt, napraforgó étolaj a sütéshez, 2 evőkanál porcukor a szóráshoz. Elkészítés: A tojásokat tálba ütjük, és összekeverjük cukorral. Apránként hozzáadjuk a tejet, és annyi lisztet, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk. Plusz a sót és a szódabikarbónát is hozzákeverjük. A lisztet érdemes átszitálni, hogy csomómentes tésztát kapjunk. 1 literes lábosba fél liter olajat öntünk, felmelegítjük, a nagyrózsa sütőformát belehelyezzük. Mikor már jól felforrósodott, akkor a formát belemártjuk a tésztába, ami rátapad, majd a forró olajba visszahelyezzük. Vigyázzunk, hogy ne merüljön bele teljesen, mert akkor sütés után nem jön le a formáról a sütemény! 2-3 mm-t hagyjunk szabadon a tetején. Hirtelen átsül, kb 30 másodperc alatt. A megsült tésztát az olajból kiemeljük, lecsepegtetjük, majd egy tálca felett megrázogatjuk, hogy lecsússzon és a tálcára helyezzük.
Most már csak a megfelelő sütőformát kellett beszereznem, amelyet könnyedén meg is találtam és a hétvégén nálunk rózsafánk lesz az édesség.
Próbáljátok ki ti is!